عمارت شمس العماره؛ تلفیق معماری ایرانی و اروپایی
به گزارش مجله صادق ویلا، عمارت شمس العماره زیباترین و بلندترین ساختمان تهران از دوران قاجار است. این بنای تاریخی در 5 طبقه و با تلفیقی از معماری ایرانی و معماری کلاسیک اروپایی ساخته شده است.
با ما سفر کنید و با لیست قیمت تور اروپا از قاره سبز دیدن کنید و با دریافت خدمات ویزای شینگن از گردش به دور اروپا لذت ببرید.
خبرنگاران | سرویس گردشگری - تهران به واسطه موقعیت حساس سیاسی و تاریخی، شاهد ساخت بنا های جذاب و کاخ های پادشاهی فراوانی بوده است که در بخش های مختلف شهر به چشم می خورد. عمارت های باشکوه که با بازدید از آن ها می توانید به اوج هنر و معماری مردمان قدیم سرزمینمان پی ببریم. هرچند که متأسفانه بیشتر مردم شهر تهران از وجود چنین آثار تاریخی جذابی در شهرشان بی خبر هستند. در ادامه با جاذبه های دیدنی عمارت شمس العماره تهران آشنا می شوید.
تاریخچه شمس العماره
اگر از دور به شمس العماره نگاه کنیم، یک بنای قرینه در 5 طبقه آجری با کاشی کاری های بسیار جذاب را می بینیم که بیشتر از همه 2 برج مستطیلی آن به چشم می خورد. در گذشته این ساختمان جزو بلندترین ساختمان های تهران بوده است؛ طوری که هر کس در برج های آن می ایستاد، به راحتی کل تهران را زیر پای خود می دید. معیر الممالک معمار معروف دروان قاجار، نقشه ساخت این ساختمان باشکوه را تهیه نموده است. معماری این بنا کمی به سبک اروپایی نزدیک تر است، اما تزئینات و ایرانی بودن آن به خوبی در ساختمان قابل مشاهده است. در کتاب های تاریخی، هزینه ساخت این بنا به همراه مبلمان کردن داخل آن چیزی حدود 40 هزار تومان آب خورده است. 40 هزار تومان آن موقع کجا و 40 هزار تومان حال؟!
دستور ساخت این بنا توسط ناصرالدین شاه قاجار در سال 1282 داده شد. گفته می گردد او بعد از سفر های فراوان به کشور های اروپایی، به داشتن یک کاخ بلند چند طبقه علاقه مند شد و پس از بازگشت به ایران دستور ساخت عمارت شمس العماره را صادر کرد. پس از 2 سال کار ساخت آن به خاتمه رسید و ناصرالدین شاه و خانواده اش در آن مستقر شدند.
مطالب مرتبط: کاخ گلستان؛ معرفی، تاریخچه و عکس
معماری شمس العماره
بنای عمارت شمس العماره حدود 35 متر ارتفاع دارد و به سبک جدید معماری به نام سبک تهران ساخته شده است. این سبک از تلفیق سبک سنتی ایرانی و معماری نئوکلاسیک اروپایی آن دوران پدید آمده است.
ورودی این عمارت به سمت کاخ گلستان است. ایوان ها را نیز طوری ساخته اند که نورگیر باشد و به سمت باغ ها باز شوند تا افرادی که در آن ها استراحت می نمایند نمای جذاب را رو به روی خود ببینند. هر بخش از داخل این مجموعه، علاوه بر وجود لوازم و وسایل لوکس، دارای گچ بری ها، آیینه کاری و کاشی کاری های بسیار جذابی است.
اگر وارد طبقه اول شوید یک ایوان و شاه نشین را مشاهده می کنید. در دو طرف شاه نشین نیز اتاق های گوشواره وجود دارد. کاربرد گوشواره ها همان کاربرد هشتی ها در خانه های ایرانی، اتصال ورودی و سالن را به شاه نشین است.
در گذشته پلکان هایی در حیاط وجود داشت که شما را مستقیماً وارد تالار اصلی می کرد. بعد ها برای جلوگیری از این کار پله ها جمع شد و عبور به وسیله اتاق های گوشواره انجام شد. گفته می گردد از این طبقه بیشتر برای مراسم ها و تشریفات استفاده می شد. تزئینات بی حد و شگفت انگیز آن نیز همین مسئله را برای شما بازگو می نماید.
طبقه بالا نیز دارای اتاق های فراوانی است که به وسیله پله هایی با ارتفاع 40 سانتی متر می توانید به آن ها دسترسی پیدا کنید. بعضی از اتاق های طبقه های بالا به وسیله ایوان و پنجره با پشت بام در ارتباط هستند و می توانند شما را به برج های بلند ساختمان برسانند. در طبقه آخر یک کلاه فرنگی وجود دارد که برای ساخت آن بیشتر از چوب استفاده شده است.
در اینجا نیز اتاق های کوچکی وجود دارد که گچ بری های متفاوتی از طبیعت و حیوانات به صورت نقش برجسته در آن وجود دارد. حتی در اینجا کاشی کاری هایی را مشاهده می کنید که روی آن ها نمایی از طبیعت اروپا و معماری غربی دیده می گردد. عمارت شمس العماره اولین بنایی در تهران بوده که برای ساخت آن از فلز استفاده شده است.
معماران برای روی هم قرار دادن طبقات از شیروانی برای تفکیک و جدا کردن طبقه ها استفاده نموده اند. برای ساخت بام عمارت به صورت شیروانی نیز از ورق های گالوانیزه، حفاظ های چدنی و خرپا استفاده شده است. شما در کمتر بخشی از این عمارت می توانید جایی را پیدا کنید که تزئین نشده باشد.
بعضی از مورخان در کتاب های تاریخی خود از شمس العماره به عنوان زیباترین بنای تهران یاد نموده اند. گفته می گردد کاشی کاری زیبای این مجموعه که بیشتر در نمای بیرونی قابل مشاهده است را حاج محمد علی کاشی از معروف ترین هنرمندان تهران انجام داده است.
ساعت شمس العماره
شاید یکی از معروف ترین بخش های دیدنی این عمارت ساعتی است که در روی یک ستون بین دو برج اصلی، بالای ساختمان قرار گرفته است. این ساعت از طرف ملکه ویکتوریا، بر بلندای عمارت شمس العماره نصب شد تا آوای ناقوس آن تمام مردم منطقه را از گذر زمان مطلع کند. هرچند صدای ناقوس آنقدر بلند بود که کاخ نشینان را اذیت می کرد و انتها خاموش شد. این خاموشی صدسال به طول انجامید. در سال 1391 بعد از تعمیرات کلی روی ساعت، دوباره به صدا در آمد.
یک شایعه جالب درباره ساعت که آن روز ها در بین مردم تهران رواج پیدا کرد این بود که درون ساعت 2 جغد نر و ماده زندگی می کردند. هر بار این جغدها بیرون می آمدند اتفاقی عجیب نظیر تغییر سلطنت در ایران رخ می داد. گفته می گردد مثلاً روزی که ناصرالدین شاه کشته شد، جغدها از لانه بیرون آمده بودند یا در شهریور 1320 پس از اینکه جغد ها بیرون آمدند، چندی بعد متفقین به ایران حمله کردند و قحطی همه کشور را فرا گرفت.
چطور به شمس العماره برویم
اگر بخواهید برای دیدن این عمارت زیبا از مترو بهره ببرید کافی است وارد خط 1 شوید و به سمت ایستگاه 15 خرداد حرکت کنید. پس از پیاده شدن در این ایستگاه، به سمت شرق و خیابان داور پیاده روی کنید. داخل این خیابان مجموعه گلستان را خواهید دید که عمارت شمس العماره در آن وجود دارد.
اگر می خواهید از اتوبوس بهره ببرید باید به سمت خاتمهه امام خمینی و قورخانه بروید. شما می توانید در تمام روز های هفته برای بازدید از این اثر تاریخی اقدام کنید. این مجموعه از ساعت 9 صبح تا 17:30 پذیرای گردشگران است.
- آدرس پستی: میدان پانزده خرداد، کاخ گلستان، جنب موزه مردم شناسی، طبقه همکف، روابط عمومی
- شماره تلفن روابط عمومی: (داخلی 165) 38- 33113335
- شماره تلفن مستقیم: 33956662