اولین بیماری که به وسیله باکتری به انسان منتقل می گردد

به گزارش مجله صادق ویلا، سیاه زخم هیچ گاه تلفاتی مشابه بیماری هایی همچون وبا، طاعون یا آبله نداشته است اما نقش مهمی در تاریخچه بیماری های عفونی ایفا نموده است.

اولین بیماری که به وسیله باکتری به انسان منتقل می گردد

به گزارش خبرنگار ، سیاه زخم هیچگاه تلفاتی مشابه بیماری هایی همچون وبا، طاعون یا آبله نداشته است اما نقش مهمی در تاریخچه بیماری های عفونی ایفا نموده است. گرچه بیشتر توجه دنیا روی جنبه بیوتروریستی سیاه زخم است اما سیاه زخم همچنان یکی از علل مرگ حیوانات و در خصوص کشورهای در حال توسعه، علل مرگ انسان هاست.

سیاه زخم اولین بیماری است که به طور قطعی به یک باکتری ربط داده شده است که توسط رابرت کوخ در سال 1877 کشف شد و قواعد کخ از آن نشأت گرفته است. لویی پاستور برای اولین بار مفهوم تضعیف یک باکتری پاتوژن به وسیله پاساژ سریالی را به یاری Bacillus anthracis به دست آورد و از آن برای فراوری واکسن سیاه زخمی را که در حیوانات مؤثر بود استفاده کرد. با شروع فرآوری صنعتی چرم و پشم مرگ ومیر ناشی از سیاه زخم تنفسی در میان کارگران آلمانی و بریتانیایی این صنعت مفهوم خطر شغلی برای بیماری های عفونی و لزوم حفاظت کارگران از آن را شکل داد.

در سال 1979 رهاسازی اتفاقی اسپور های سیاه زخم از یک آزمایشگاه نظامی در روسیه منجر به 70 مورد سیاه زخم تنفسی شد که تا زمان فاش شدن جزئیات آن، به عنوان سیاه زخم گوارشی گزارش شده بود. این اتفاق و فاش شدن فراوری اسپور های سیاه زخم در عراق در سال 1991 احتمال استفاده از این باکتری به عنوان یک عامل بیوتروریستی را عنوان کرد. این احتمال متأسفانه با پخش اسپور های آنتراکس توسط نامه های پستی در ایالات متحده آمریکا در سال 2001 همراه شد که منجر به بیماری 22 نفر و مرگ 5 نفر شد و این بیماری فراموش شده در اروپا و ایلات متحده را تبدیل به موضوع تحقیقات پزشکی و آزمایشگاهی کرد. پس از حملات ایالات متحده، پیشرفت زیادی در درک بیولوژی B.anthracis و پاتوفیزیولوژی، علائم و درمان سیاه زخم اجرا شده است.

از جمله انواع سیاه زخم می توان به سیاه زخم پوستی, تزریقی، تنفسی یا ریوی گوارشی اشاره نمود.

مهری نیک بین متخصص عفونی در گفت وگو با خبرنگار این میکرو ارگانیسم یکی از خطرناکترین زئونوز های میکروبی یعنی سیاه زخم است که از راه جراحات جلدی هنگام تماس با دام یا فرآورده های دامی آلوده مانند پوست، پشم و لاشه یا اینکه از راه تنفسی در اثر استنشاق گردوغبار آلوده به اسپور سیاه زخم به این بیماری مبتلا می شوند.

او گفت: در نوع پوستی رایج ترین نوع آن مشروع عفونت شبیه گزش حشرات با خارش و برآمدگی پوست همراه است. اما طی یک تا دو روز به جراحات تاول گونه و سپس به زخم بدون درد با قطری در حدود 1 تا 3 سانتی متر و با مشخصه نکروز سیاه رنگ در مرکز زخم تبدیل می شود. جاماندن اثر بعد از بهبودی یا eschar شایع است. مرگ و میر پوستی، در صورت عدم درمان، حدود 20 درصد است.

نیک بین ادامه داد: آنتراکس تنفسی دارای علائمی شبیه آنفلوآنزا است و در موارد پیشرفته به صورت پنومونی هموراژیک تظاهر می کند که مرگ زاست. در سیاه زخم گوارشی 3 تا 5 روز پس از مصرف گوشت خام یا نیمه پخته یا شیر خام دیگر با درد های شکمی، تهوع، استفراغ، تب و اسهال شروع می شود. البته این بیماری در ایران کنترل شده است.

پنی سیلین ها از سال 1940 داروی انتخابی برای تمام انواع سیاه زخم است، اما سویه های طبیعی به طور روزافزونی در حال مقاوم شدن هستند. خوشبختانه B.anthracis به طیف وسیعی از آنتی بیوتیک ها از جمله تتراسایکلین ها، ماکرولیدها، آمینوگلیکوزیدها، فلوئوروکینولون ها، کارباپنم ها، لینزولاید، کلیندامایسین، ریفامپین، کینوپریستین - دالفوپرستین و سفالوسپورین های نسل یک، حساس است. کلرامفنیکل به صورت آزمایشگاهی در بعضی مطالعات مؤثر بوده است.

در یک آنالیز 96 ایزوله سیاه زخم فرانسوی جمع آوری شده از محیط، حیوانات و یک مورد انسانی بین سال های 1994 تا 2000 مقاومت نسبت به سفالوسپورین های نسل سه، آزترثونام و کوتریموکسازول در تمام نمونه های وجود داشت. در 11.5 درصد سویه ها مقاومت به پنی سیلین و آموکسی سیلین وجود داشت و حساسیت به سفالوسپورین هخای نسل دو کاهش یافته بود، اما نسبت به سایر آنتی بیوتیک های تست شده صد درصد حساسیت وجود داشت. شماری از آنتی بیوتیک های جدیدتر مانند اوریتاوانسین، سترومایسین و رلاسین به منظور استفاده پروفیلاکتیک پس از تماس با اسپور و یا درمان تحت آنالیز هستند.

بیشتر سویه های طبیعی B.anthracis یک ژن ضعیف و قابل القای کروموزی بتالاکتاماز و سفالوسپوریناز دارند و موارد نادری از بروز مقاومت به بتالاکتام ها در طی درمان با پنی سیلین وجود دارد اگر چه تشخیص سویه های مقاوم B.anthracis در آزمایشگاه کار ساده ای است، مقاومت سویه های استفاده شده در بیوتروریسم باید آنالیز شود و بر اساس آن درمان مناسب صورت گیرد دستورالعمل های درمان سیاه زخم مرتبط با تروریسم استفاده از داکسی سایکلین و فلوئوروکنولون ها می باشد. همچنین فراهم شدن تست های مقاومت را نیز توصیه می کند؛ زیرا استفاده از سویه های مقاوم به بتالاکتام در این موارد احتمال دارد. دستورالعمل های درمان سیاه زخم شدید به خصوص در حضور مننژیت شامل رژیم سه آنتی بیوتیکی است - دو عامل باکتریوسید و یک مهار کننده سنتز پروتئین.

واکسن های انسانی و حیوانی سیاه زخم بیش از 100 سال است که استفاده می شود و استفاده مؤثر از واکسن های زنده و ضعیف شده حیوانی موجب کاهش موارد انسانی و حیوانی در سطح دنیا شده است. گرچه بعضی یافته های اساسی در رابطه با ایمنی پس از عفونت بر اساس مشاهداتی است که عفونت های مجدد در انسان ها نادر و خفیف تر است، بهترین داده ها از پریمات های غیر انسانی به دست آمده است که در آن مقاومت به عفونت پس از بهبودی از سیاه زخم تنفسی اجرا شده است.

ایمنی هورمورال نقشی اساسی در پاسخ به سیاه زخم دارد. آنتی PA مهمترین آنتی بادی است و PA ایمونوژن محافظ و اساس محافظت واکسن های انسانی در دسترس است. نقش پاسخ ایمنی به سایر بخش های EF و LF در محافظت بیشتر در واکسینه کردن حیوانات است گرچه پاسخ آنتی بادی مناسب ایجاد می شود.

واکسن مجوز گرفته سیاه زخم، واکسن AVA1 که یکی عصاره محیط کشت حاوی PA به دست آمده از سویه های بدون کپسول فراوریکننده توکسین B.anthracis می باشد که بر روی آلومینیوم هیدروکسید جذب شده است. واکسن توسط Wright و همکارانش در اوایل 1950 فراوری شد، در سال 1970 مجوز گرفت و به عنوان پیشگیری پیش از تماس توسط دامپزشکان، کارکنان آزمایشگاهی و سایر کارکنانی که ممکن است به طور شغلی در تماس با باکتری قرار بگیرند به کار می رود. واکسیناسیون پس از تماس گرچه توسط FDA مجوز نگرفته است اما توسط ACIP به همراه آنتی بیوتیک ها برای کنترل مناسب توصیه شده است.

انتهای پیغام /

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتشار: 4 اسفند 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: sadeghvilla.ir شناسه مطلب: 30

به "اولین بیماری که به وسیله باکتری به انسان منتقل می گردد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اولین بیماری که به وسیله باکتری به انسان منتقل می گردد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید