طرز تهیه قطاب یزدی با ماست با فر و بدون فر
به گزارش مجله صادق ویلا، قطاب یزدی، یکی از شیرینی های سنتی ایران با بافتی نرم و مغزدار، همواره پای ثابت در سفره های نوروز و میهمانی ها است. راز لطافت و طعم بی نظیر این شیرینی، ترکیب صحیح مواد اولیه است. استفاده از ماست با کیفیت، نه تنها بافت قطاب را نرم و تازه نگه می دارد، بلکه عطر و طعم شیرینی را به سطحی متفاوت می رساند. طرز تهیه قطاب یزدی با ماست را مرحله به مرحله در ادامه بخوانید.

مواد لازم برای تهیه قطاب یزدی با ماست
- آرد سفید الک شده 2 و 1/2 پیمانه
- ماست پرچرب سون 1/3 پیمانه
- روغن 1/3 پیمانه
- آرد سفید جهت پاشیدن 1/2 پیمانه
- گردو خرد شده 1/2 پیمانه
- زرده تخم مرغ 2 عدد
- پودر قند 2 قاشق غذاخوری
- گلاب 2 قاشق غذاخوری
- بیکینگ پودر 1 قاشق چای خوری
- پودر هل 1/2 قاشق چای خوری
- پودر دارچین 1/2 قاشق چای خوری
- روغن سرخ کردنی به اندازه لازم
طرز تهیه قطاب یزدی با ماست
مرحله اول: کره و زرده های تخم مرغ را مخلوط کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه قطاب یزدی با ماست، کره را از یخچال خارج کنید. اجازه دهید کره به تدریج هم دمای محیط شود. این گونه کره نرم و به راحتی با سایر مواد مخلوط می شود. پس از رسیدن به این حالت، آن را در یک کاسه مناسب و بزرگ بریزید.
در ادامه زرده تخم مرغ را از سفیده جدا کنید و در کاسه کره بریزید. با استفاده از همزن دستی، مواد داخل کاسه را به خوبی مخلوط کنید تا کامل یکدست شوند. در ادامه ماست را هم اضافه کنید. به آرامی مخلوط را هم بزنید تا خمیری یکنواخت با بافتی نرم و لطیف به دست آید.
از دیگر دستورهای سنتی با ماست می توان به طرز تهیه قطاب شمالی با ماست اشاره نمود که ظاهر و طعم آن متفاوت از قطاب یزدی است.
مرحله دوم: مواد خشک و تر را با یکدیگر مخلوط کنید
در دومین مرحله از طرز تهیه قطاب یزدی با ماست، آرد و بیکینگ پودر را در یک کاسه با یکدیگر مخلوط و در ادامه، سه بار الک کنید تا بافت آرد یکدست و نرم شود. حال مخلوط آرد را کم کم و در چند مرحله به کاسه تخم مرغ و کره اضافه کنید. هر بار با لیسک به آرامی هم بزنید تا تمامی مواد به خوبی مخلوط شود و خمیری نرم و یکنواخت به دست آید.
در ادامه خمیر را به آرامی مخلوط کنید تا سطح آن صاف و یکدست شود و دیگر به دست نچسبد. حال، با نوک انگشتان، خمیر را کمی ورز دهید تا تمامی مواد به خوبی جمع شود و خمیری یکپارچه و آماده شکل دهی داشته باشید.
نکته: در صورت چسبیدن خمیر به دست تان، کمی آرد اضافه نموده و مجدد خوب ورز دهید.
مرحله سوم: خمیر قطاب را استراحت دهید
در سومین مرحله از طرز تهیه قطاب یزدی با ماست، نوبت به استراحت خمیر شیرینی می رسد. کاسه حاوی خمیر را با سلفون خوب بپوشانید. اجازه دهید به مدت 20 دقیقه در دمای اتاق بماند. این استراحت کوتاه، تاثیر مستقیمی در بافت و پخت شیرینی قطاب دارد.
مرحله چهارم: مواد میانی قطاب را آماده کنید
در چهارمین مرحله از طرز تهیه قطاب یزدی با ماست، مغز گردو را در غذاساز یا مخلوط کن خوب پودر کنید. در یک کاسه مناسب پودر گردو، پودر هل، پودر قند و پودر دارچین را بریزید. آن ها را به آرامی مخلوط کنید تا ترکیبی یکنواخت و معطر حاصل شود. در نهایت گلاب را هم بریزید. مجدد مخلوط را هم بزنید تا خمیری معطر و یکدست حاصل شود.
حال با وجود مغز گردو سفیده های تخم مرغ به جای مانده به راحتی می توانید از پس تهیه شیرینی پفکی گردویی با سفیده بربیایید.
نکته: اگر قطاب ها را سرخ می کنید نیازی به اضافه کردن گلاب نیست.
مرحله پنجم: خمیر را قالب بزنید
در پنجمین مرحله از طرز تهیه قطاب یزدی با ماست، خمیر را از یخچال خارج و روی سطح کارتان با یاری وردنه پهن کنید. حال با یاری لیوان یا کاتر مخصوص، آن را قالب بزنید.
حال از مواد میانی، به مقدار یک قاشق چای خوری داخل هر گلوله خمیر قرار دهید و خمیر را جمع کنید. با دست ، خمیر را به شکل گرد درآورید. این کار را برای تمامی خمیرها تکرار کنید تا همه آن ها پر شوند.
نکته: برای راحتی کارتان می توانید مواد میانی را در دستان خود به شکل یک گلوله کوچک درآورید سپس داخل خمیر بگذارید.
مرحله ششم: قطاب ها را داخل فر بپزید
در ششمین مرحله از طرز تهیه قطاب با ماست، فر را با دمای 170 درجه سانتی گراد تنظیم کنید تا به مقدار کافی گرم شود. تا گرم شدن فر، یک کاغذ روغنی داخل سینی فرتان پهن کنید. قطاب ها را با فاصله از هم بچیینید.
در آخر سینی فر را در طبقه وسط فر بگذارید. 20 تا 25 دقیقه زمان دهید تا قطاب یزدی تان پخته و لبه هایشان طلایی شود. سینی را بیرون بیاورید تا شیرینی هایتان کامل خنک شوند.
نکته: برای ظاهر زیبا و مجلسی، می توانید قطاب ها را داخل پودر قند بغلتانید.
نکات تکمیلی تهیه قطاب یزدی
قطاب یزدی یکی از شیرینی های اصیل ایرانی است که با مغزی معطر و بافتی نرم، جایگاه ویژه ای در مهمانی ها و مناسبت های سنتی دارد. تهیه این شیرینی در خانه، با کمی دقت و استفاده از مواد اولیه با کیفیت، تجربه ای شیرین و دلپذیر خواهد بود. در ادامه نکاتی را یادآور خواهیم شد که تهیه آن را برایتان آسان می کند.
اهمیت انتخاب ماست در تهیه قطاب یزدی
انتخاب ماست مناسب در تهیه قطاب یزدی تاثیر مستقیمی بر کیفیت نهایی این شیرینی دارد. ماست با خاصیت طبیعی خود، خمیر را نرم و پوک نموده و مانع ترک خوردن یا سفت شدن آن در زمان پخت می شود. علاوه بر این، وجود اسید لاکتیک در ماست باعث بهبود بافت آرد و افزایش ماندگاری شیرینی می شود. به همین علت، استفاده از ماست باکیفیت می تواند طعم و ظاهر قطاب را به استانداردی حرفه ای نزدیک کند.
در این میان، ماست پر چرب سون خبرنگاران با بافت یکنواخت، طعم طبیعی و کیفیت پایدار، انتخابی ایده آل برای تهیه قطاب یزدی است. این ماست خمیر را نرم و یکدست می کند، تازگی شیرینی را حفظ نموده و هماهنگی مطلوبی میان طعم خمیر و مغز قطاب ایجاد می کند. به همین علت بسیاری از علاقه مندان به شیرینی پزی خانگی، ماست سون خبرنگاران را برای دستیابی به قطابی اصیل و خوشمزه ترجیح می دهند.
تهیه قطاب با ماست بدون فر
استفاده از فر تنها راه تهیه قطاب یزدی نیست چرا که شما به راحتی می توانید آن ها را سرخ کنید. در این دستور ابتدا تمام مراحل بالا را پیش ببرید. داخل یک تابه یا قابلمه گود به مقدار کافی روغن بریزید. با داغ شدن روغن، سه تا چهار عدد قطاب داخل روغن بیاندازید و آن ها را سرخ کنید.
دقت کنید که روغن روی قطاب ها را کامل بپوشاند تا هر دو طرف شان خوب سرخ شود. هنگام سرخ کردن قطاب ها، دقت داشته باشید که قطاب ها زیاد در روغن نمانند که بوی سوختگی بگیرند. از سویی دیگر هنگام سرخ کردن نباید به یکدیگر برخورد داشته باشند که به یکدیگر بچسبند. پیشنهاد ما به علاقه مندان شیرینی های سنتی، طرز تهیه قطاب کرمانی بدون تخم مرغ است.
دلایل سفت شدن قطاب یزدی
سفت شدن قطاب معمولا به علت استفاده از ماست بی کیفیت، ورز دادن بیش از حد خمیر، افزودن زیاد آرد یا استراحت ناکافی خمیر اتفاق می افتد. بعلاوه دمای نامناسب فر یا روغن می تواند باعث خشک شدن بافت شود. استفاده از ماست سون خبرنگاران (کم چرب-پرچرب) و رعایت دقیق اندازه مواد، برترین راه برای داشتن قطابی نرم و خوش طعم است.
دلایل ترک خوردن قطاب با ماست
یکی از دلایل سفت شدن قطاب یزدی با ماست، استفاده بیش از مقدار آرد است. بعلاوه توجه داشته باشید که در زمان سرخ کردن این دسر ایرانی، روغن باید روی شعله ملایم گرم شود. اگر روغن بیش از حد داغ شود، علاوه بر ایجاد دود و کف، سطح خمیر زودتر از مغز آن طلایی می شود و در نهایت، شیرینی پس از سرد شدن بافتی سفت پیدا می کند. دستور تهیه قطاب با شیر را امتحان کنید.
علت جداشدن بافت قطاب یزدی با ماست چیست؟
هنگامی که مواد میانی به خمیر اضافه می شوند، ممکن است به لبه ها بچسبند و مانع اتصال کامل آن ها شوند، در نتیجه هنگام سرخ شدن، لبه ها از هم جدا می شوند. بعلاوه استفاده از آرد کم باعث پف کردن بیش از حد خمیر و جدا شدن آن می شود. باز کردن کل خمیر در یک مرحله و قرار گرفتن آن در معرض هوا هم رطوبت خمیر را کاهش می دهد و باعث می شود لبه ها به خوبی به هم نچسبند.
در نتیجه تمامی موارد را در تهیه این قطاب ایرانی خوشمزه در نظر داشته باشید.
اندازه کالری هر 100 گرم از قطاب با ماست
هر 100 گرم قطاب یزدی تهیه شده با ماست، تقریبا 300 تا 320 کالری دارد که بسته به اندازه شکر و مغز مصرفی کمی متغیر است. این اندازه انرژی برای یک میان وعده شیرین و خوشمزه مناسب است.
منبع: کتاب کاله